Уеб програмиране

Уеб програмиране

Уеб приложения, уеб базирани системи, специфични custom модули, приложения за мобилни устройства, приложения за Facebook, приложно-програмен интерфейс /API/, Html5 и Javascript програмиране

SEO

SEO и дигитален маркетинг

SEO оптимизация, онлайн репутация, PR кампании, интернет маркетинг, интернет реклама, Facebook приложения и игри, изработка и поддръжка на Фейсбук страници, социални мрежи

Уеб дизайн

 

Уеб дизайн е процесът на изработка на уеб сайт. Той обхваща различни аспекти, от проектиране на уеб сайта, визуалното оформление на уеб страниците до вграждане на интерактивност и маркетингови елементи. Уеб дизайнът е процесът на генериране на визуални, функционални и маркетингови идеи и стратегии и тяхното реализиране, за да достигнат до потребителя.

Според изискванията и целите на уеб сайта се използват различни похвати. Някои уеб сайтове е наложително да бъдат изградени и програмирани от нулата, а при други могат да се използват готови системи за управление на съдържанието като WordPress или Joomla, за да се спести работа и да се постигне голяма функционалност на по-ниска цена.

Същото важи и за изработка на онлайн магазин. При някои онлайн магазини е необходимо да се програмират, за да се постигне определена специфична функционалност, но при по-голямата част електронни магазини може да се използват готови системи като Woocommerce, Virtuemart, Magento, Open cart и други.

Визуални елементи на уеб дизайна

Layоut (лейаут): Това е подреждане графиките, изображенията и текста. Основна цел е да се предостави информацията във вид, така че да бъде възприета от потребителя от пръв поглед и потребителят бързо да намери информацията, която търси. Това включва поддържането на баланса, последователността и целостта на дизайна.

Цветова схема: изборът на цветове зависи от целта на сайта и целевата група потребители. В много голяма степен е свързана също с изграждане на корпоративна идентичност или брандиране.

Графики и изображения: това са лога, снимки, икони, които подобряват уеб дизайна и носят бърза информация. За удобство на потребителите и общото естетическо излъчване, те трябва да бъдат поставени по подходящ начин,  без да се претоварва съдържанието и да се утежнява зареждането на сайта.

Шрифтове: Използването на точно избрани за Вашия сайт шрифтове може да подобри дизайна на уеб сайта. Повечето уеб браузъри могат да четат само избран брой шрифтове, известни като "безопасни за уеб шрифтове", но има вариант да се импортират външни шрифтове.

Съдържание: Съдържанието и дизайнът вървят заедно, за да изградят посланието на сайта. Текстът трябва да бъде синтезиран и полезен, и с възможно най-малко думи да носи най-много информация. Потребителят трябва бързо и лесно да се информира, без да се обърква и губи в съдържанието, което води до напускане на сайта. Съдържанието трябва да бъде оптимизирано за Google и другите трърещи машини и да бъде изградено и поднесено според определени правила, което спомага за доброто позициониране на сайта при търсене. Добре е освен текст да има и по-специфична информация като таблици, схеми и други, ако темата на сайта позволява, което създава професионално излъчване на сайта.

Видео и мултимедия: Вграждането на подходящи видеа и друга мултимедия могат да помогнат на потребителите да възприемат информацията  по лесен и бърз начин. Това може да насърчи посетителите да прекарват повече време в уеб сайта.

 

Изграждане на функционалност на сайта, интерактивност и "user friendly" насоченост

Навигация: Архитектурата на сайта, изборът на менюта и вграждане на други навигационни инструменти при изработката на сайта, трябва да предоставят бърза ориентация на потребителя, бързо придвижване в сайта и лесно достигане до търсеното съдържание. Същото важи и за Google и търсещите машини. Изграждането на архитектурата и точните линкове в сайта, са сред ключовите елементи за доброто индексиране на информацията.

Браузерна и мобилна съвместимост: За да бъде осигурена повече видимост и гледаемост на сайта, е необходимо да се изгради съвместимост с всички популярни браузери и мобилни устройства. 

Технологии: Сайтът трябва да бъде изработен в крак с новите технологии, което му осигурява функционалност, излъчване за сважест и актуалност, професионалност и изгражда доверие у потребителя. Добре е след като сайтът веднъж бъде изграден, през 2-3 години да му бъде извършван частичен редизайн, който да поддържа дизайна и функционалността актуални. Ако се използват готови системи за управление на съдържанието, те лесно могат да бъдат ъпдейтвани, така че софтуерната платформа също да бъде в крак с времето си. Ако сайтът е програмиран обаче, възможността за периодични ъпдейти трябва да бъде обсъдена с разработчиците. Всеки сайт, които е на повече от 5 години и не е ъпдейтван нито като софтуер, нито като дизайн, е вече стар, и в много случаи единственият начин е да бъде изработен наново.

Интерактивност и обратна връзка с потребителите: Това е предизвикване на активно участие на потребителите и действия от тяхна страна, така че да се създаде ангажираност. При уеб дизайна това се постига с попълване на форми, анкети, коментари, харесване и споделяна в социалните мрежи, абонамент за различни услуги и или директни продажби при онлайн магазините. Една от основните цели при изработката на сайта е предизвикване на ангажираност и действие от страна на потребителя.

 

Сайтът като инструмент за маркетинг и анализи

Уеб сайтът има огромен потенциал да Ви служи като маркетингов инструмент и да проследява потребителското поведение. Някои инструменти и функционалности трябва да се вградят при изработката на сайта, други е възможно да бъдат добавени впоследствие. При правилната концепция, правилният уеб дизайн и специалистите, които се грижат за сайта, Вие можете да имате мерило доколко потребителите харесват Вашия продукт или услуга, дали цените са конкурентни, какъв е процентът на покупките или други действия, които ангажират потребителя, от кои канали потребителите са достигнали до Вас и колко ефективни са рекламните Ви кампании, дали потребителят се връща отново, как да планирате бъдещото развитие на бизнеса си ... и още много друга информация, която сайтът Ви може да Ви предостави.